Zelený máj - v kuchyni raj!

Autor: Alžbeta Filická | 4.5.2016 o 10:56 | Karma článku: 2,45 | Prečítané:  482x

Prišiel máj a s ním väčšia chuť na zeleninu. Je to tak aj u vás? Ja mám síce chuť vždy na všetko, ale tentokrát som sa rozhodla pre brokolicu. Tú som si obľúbila už dávnejšie. Je pekná zelená, dá sa z nej kúzliť a je ZDRAVÁ!

Dva z jednej

Keďže hlávka brokoko, ktorú som vytiahla z chladničky bola trochu väčšia, napadlo mi spraviť polievku aj druhý chod. Môj priateľ by mal z toľkej dávky brokolice na jeden obed trvalé následky sklamania. Teraz je však v práci a moja mama, tak ako ja, brokolicu a všetky zdravé zeleninky zbožňuje. V tomto jedle som použila aj Chia semienka a keďže Chia puding sa u nás neosvedčil  (taká "exotická" konzistencia nebola prípustná) skúšam použiť semienka do iných jedál, pretože sú veľmi, veľmi - zdravé!:)

Takže poďme po poriadku a začneme zelenou polievočkou.

Brokozelená

Myslím, že mnohí ste už takýto typ polievky varili, ale ja si vždy vymýšľam a možno vás inšpirujem. V rámci varenia polievky som si uvarila už aj zemiaky a brokolicu na druhý chod.

Potrebujeme: 
-1 hlávku brokolice (1/2 na polievku, 2/2 na druhé jedlo)
-3 zemiaky (do polievky) + 6 zemiakov (na druhé jedlo)
-soľ (ja som použila morskú)
-čierne korenie
-kurkumu (nemusí byť, ale tentokrát som ju pridala - je zdravá! :)
-vegetu (iba kúsok, tá moc zdravá nie je)
-1dcl sladkej smotany (môže byť aj viac, ale v rámci diétneho stravovania menej, to čo ostalo použijeme na zemiaky)

Postup:
Vybrala som si stredne veľký hrniec a dala som hriať vodu, ktorú som osolila. Pokrájala som 2 zemiaky na menšie kocky, ostatných 6 som nechala ošúpaných v celku, brokolicu som rozobrala na ružičky.
Použila som aj jej kmeň, ktorý som zbavila tvrdej šupky, vo vnútri je totiž mäkký a tiež sa pekne uvarí. Zemiaky aj brokolicu som dala do vriacej vody a nechala vrieť asi 10 minút. Potom som scedila vodu do misky, pretože ju použijem na ďalšie varenie. Vybrala som si zemiaky, ktoré sa varili v celku a tiež polovicu uvarenej brokolice. Scedenú vodu som opäť preliala do hrnca spolu so zemiakmi a brokolicou na polievku. Keď sa voda opäť dostala do varu, pridala som čierne korenie, vegetu a kurkumu. Následne som zahustila smotanou a chvíľku som ešte nechala povariť. Potom som polievočku rozmixovala ponorným mixérom a bola hotová:)

Môžete si k nej dať celozrnný alebo opečený chlebík, ja uprednostňujem radšej bez pečiva:)


Brokozemiaky

Takéto zapečené zemiaky sa podobajú na francúzku klasiku, ale predsa len sú jednoduchšie. Zemiaky a brokolička sa už uvarili, ale 
potrebujeme ešte:
-1 vajíčko
-sladkú smotanu
-1 tavený syrík
-Chia semienka (nemusia byť:)
-čierne korenie
-soľ
-maslo
-strúhanku (pri zapekanej zelenine a cestovinách ju používam ako podkladovú bázu do zapekacej nádoby)


Veľmi jednoduchý postup:
Maslom si vytrieme zapekaciu nádobu a vysypeme strúhankou, poukladáme na kolieska pokrájané takmer uvarené zemiaky. Trošku ich posolíme a pokoreníme. Na zemiaky potrháme takmer uvarenú brokolicu a posypeme  Chia semienka. Po vrchu nakrájame tenké plátky masla, ktoré sa krásne rozpustí:) Dáme do rúry, na 200 stupňov. Pripravíme si zálievku: Do smotany rozmiešame tavený syr, trochu soli a vajíčko. Nalejeme na pečúce sa zemiaky a necháme zapekať asi 10-15 min. 

A je to hotovo! Samozrejme môžete postrúhať na vrch syr, pridať šunku, ale to už by bolo príliš klasické:) Ja som to chcela vyskúšať takto.

Dobrú chuť !

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Najnebezpečnejší text na facebooku napísal jeho zakladateľ

Mark Zuckerberg chce použiť silu firmy na to, aby zmenil podobu našej spoločnosti. Bol by veľmi nebezpečným spasiteľom.

BLOG TRANSPARENCY

Ombudsmanka: Lajčák opakovane porušoval ústavu

V zdôvodnení vysvetľuje, čo ministerstvo nespravilo.

EKONOMIKA

Dodávateľ nemocníc dostal pokutu za biele kone z Cypru

Prvý postih za neprehľadnú vlastnícku štruktúru je právoplatný.


Už ste čítali?