Zelený máj - v kuchyni raj!

Autor: Alžbeta Filická | 4.5.2016 o 10:56 | Karma článku: 2,45 | Prečítané:  478x

Prišiel máj a s ním väčšia chuť na zeleninu. Je to tak aj u vás? Ja mám síce chuť vždy na všetko, ale tentokrát som sa rozhodla pre brokolicu. Tú som si obľúbila už dávnejšie. Je pekná zelená, dá sa z nej kúzliť a je ZDRAVÁ!

Dva z jednej

Keďže hlávka brokoko, ktorú som vytiahla z chladničky bola trochu väčšia, napadlo mi spraviť polievku aj druhý chod. Môj priateľ by mal z toľkej dávky brokolice na jeden obed trvalé následky sklamania. Teraz je však v práci a moja mama, tak ako ja, brokolicu a všetky zdravé zeleninky zbožňuje. V tomto jedle som použila aj Chia semienka a keďže Chia puding sa u nás neosvedčil  (taká "exotická" konzistencia nebola prípustná) skúšam použiť semienka do iných jedál, pretože sú veľmi, veľmi - zdravé!:)

Takže poďme po poriadku a začneme zelenou polievočkou.

Brokozelená

Myslím, že mnohí ste už takýto typ polievky varili, ale ja si vždy vymýšľam a možno vás inšpirujem. V rámci varenia polievky som si uvarila už aj zemiaky a brokolicu na druhý chod.

Potrebujeme: 
-1 hlávku brokolice (1/2 na polievku, 2/2 na druhé jedlo)
-3 zemiaky (do polievky) + 6 zemiakov (na druhé jedlo)
-soľ (ja som použila morskú)
-čierne korenie
-kurkumu (nemusí byť, ale tentokrát som ju pridala - je zdravá! :)
-vegetu (iba kúsok, tá moc zdravá nie je)
-1dcl sladkej smotany (môže byť aj viac, ale v rámci diétneho stravovania menej, to čo ostalo použijeme na zemiaky)

Postup:
Vybrala som si stredne veľký hrniec a dala som hriať vodu, ktorú som osolila. Pokrájala som 2 zemiaky na menšie kocky, ostatných 6 som nechala ošúpaných v celku, brokolicu som rozobrala na ružičky.
Použila som aj jej kmeň, ktorý som zbavila tvrdej šupky, vo vnútri je totiž mäkký a tiež sa pekne uvarí. Zemiaky aj brokolicu som dala do vriacej vody a nechala vrieť asi 10 minút. Potom som scedila vodu do misky, pretože ju použijem na ďalšie varenie. Vybrala som si zemiaky, ktoré sa varili v celku a tiež polovicu uvarenej brokolice. Scedenú vodu som opäť preliala do hrnca spolu so zemiakmi a brokolicou na polievku. Keď sa voda opäť dostala do varu, pridala som čierne korenie, vegetu a kurkumu. Následne som zahustila smotanou a chvíľku som ešte nechala povariť. Potom som polievočku rozmixovala ponorným mixérom a bola hotová:)

Môžete si k nej dať celozrnný alebo opečený chlebík, ja uprednostňujem radšej bez pečiva:)


Brokozemiaky

Takéto zapečené zemiaky sa podobajú na francúzku klasiku, ale predsa len sú jednoduchšie. Zemiaky a brokolička sa už uvarili, ale 
potrebujeme ešte:
-1 vajíčko
-sladkú smotanu
-1 tavený syrík
-Chia semienka (nemusia byť:)
-čierne korenie
-soľ
-maslo
-strúhanku (pri zapekanej zelenine a cestovinách ju používam ako podkladovú bázu do zapekacej nádoby)


Veľmi jednoduchý postup:
Maslom si vytrieme zapekaciu nádobu a vysypeme strúhankou, poukladáme na kolieska pokrájané takmer uvarené zemiaky. Trošku ich posolíme a pokoreníme. Na zemiaky potrháme takmer uvarenú brokolicu a posypeme  Chia semienka. Po vrchu nakrájame tenké plátky masla, ktoré sa krásne rozpustí:) Dáme do rúry, na 200 stupňov. Pripravíme si zálievku: Do smotany rozmiešame tavený syr, trochu soli a vajíčko. Nalejeme na pečúce sa zemiaky a necháme zapekať asi 10-15 min. 

A je to hotovo! Samozrejme môžete postrúhať na vrch syr, pridať šunku, ale to už by bolo príliš klasické:) Ja som to chcela vyskúšať takto.

Dobrú chuť !

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Buďme všetci elitami, najlepšími v tom, čo robíme

A toto máme odkiaľ, nadávať ľuďom, čo sa o niečo snažili, čo si hodiny odsedeli na prednáškach a odučili a robia šestnásť hodín denne?

SVET

Slovák pomáha pri Mosule: Tu sa bojuje proti najväčšiemu zlu

Po fronte chce Oliver Valentovič len sprchu, pivo a pizzu.

EKONOMIKA

Najväčší mäsokombinát nepatrí do bankrotu, uznal súd

Bankrot navrhovala ukrajinská firma, nakoniec si to rozmyslela.


Už ste čítali?